Pla de desescalada: Encert o pas enrere?

a Opinem

Sens dubte el tema en auge actualment és la pandèmia mundial a causa de virus covid-19 i les mesures de confinament preses perquè no s’estengués en major quantitat. La inesperada i preocupant situació es va iniciar aquí a Espanya a principis de març, quan es va declarar oficialment que tot ciutadà havia de quedar-se en una llar; procurant no sortir més del necessari.

Veient que en els últims dies el nombre de morts i contagis per coronavirus ha disminuït considerablement, el govern ha aprovat un pla de desescalada. Aquesta mesura consisteix en una sèrie de franges horàries determinades en les quals poden sortir els ciutadans depenent de la seva edat i una sèrie de condicions. L’horari s’ha organitzat a consciència amb l’objectiu d’anar reprenent la “nova normalitat”. A jutjar per les circumstàncies, encara es trigarà un temps a tornar a la situació anterior a nivell tant social com econòmic i per aquesta raó rep aquest sobrenom. El pla es dividirà en un total de 4 fases les quals s’aniran desenvolupant a partir dels resultats que provoqui en cada comunitat autònoma.

Tot sembla correcte excepte perquè aquest pla de desescalada ha rebut diferents crítiques per part de famílies, professionals i polítics. Per començar, les discrepàncies principals en el sector turístic són que aquesta mesura hauria d’haver vingut acompanyada d’incentius econòmics; ja que no està clar com podran assumir el mateix nivell de despeses que abans.

D’altra banda, diversos presidents de comunitats autònomes coincideixen que haurien de decidir les condicions de la desescalada des de cadascuna d’elles. Aquesta opinió es basa en el fet de que cada comunitat està governada per partits de diferent signe polític i també que ells coneixen millor la situació del seu respectiu territori. En l’àmbit familiar han hagut crítiques relacionades amb les instruccions del pla, ja que aparentment no són prou clares. Diversos afirmen que el procés de les fases i les franges horàries resulten difícils d’entendre.

Des de el meu punt de vista, el pla de desescalada té aspectes positius i d’altres que es podrien millorar. Per una banda penso que l’horari és encertat i serà útil per evitar més contagis, sobretot a la gent gran, mentre ens adaptem a la nova rutina. Tanmateix, també considero que les autoritats no haurien d’apel·lar tant a la responsabilitat individual perquè és possible que molta gent no segueixi les indicacions aprovades.

Em dic Nayeli Moreno, tinc 15 anys i sóc una alumna de 4rt d’ESO de l’escola Fedac Ripollet. Sóc amable, riallera i treballadora, m’agrada esforçar-me en tot el que faig. Gaudeixo escoltant música i veient series. A més, també m’agrada ballar, cantar i fer teatre. Acadèmicament destaco en llengües com l’anglès. En un futur m’agradaria poder aconseguir tot el que em proposo. Me llamo Nayeli Moreno, tengo 15 años y soy una alumna de 4rto de la ESO de la escuela Fedac Ripollet. Soy amable, risueña y trabajadora, me gusta esforzarme en todo lo que hago. Disfruto escuchando música y viendo series. Además, también me gusta bailar, cantar y hacer teatro. Academicamente destaco en lenguas como el ingles. En un futuro me gustaría conseguir todo lo que me propongo. I'm Nayeli Moreno, I'm 15 years old and I'm a student of 4rth of ESO in Fedac Ripollet. I'm kind, cheerful and hardworking, I like to give the best of me in everything I do. I enjoy listening to music and watching series. In addition, I also love dancing, singing and drama classes. I stand out in languages such as english. In the future I would like to achieve everything I aim for.